Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /home/l1outgco/public_html/n.php on line 12
Клуб “Светът и ние”

Клуб “Светът и ние”

09
Май
2012
     "Гордеем се с паметниците на нашата многовековна култура, със славните дела на нашите предшественици.”
     Това са думи на учениците от клуб "Светът и ние” по проект "Успех” при I ОУ "Христо Ботев” гр. Търговище.
     През месец март учениците от клуб "Светът и ние” организирахме екскурзия до Шуменска област, защото в тази част на нашата страна са запазени най-значимите, а също и най-старите останки от материалната култура на българския народ.
     Оттук започва България. Тук са първите престолници Плиска и Велики Преслав и култовото средище Мадара.
     Разгледахме Историко-археологическия резерват Плиска – първата столица на Дунавска България, основана от хан Аспарух през 681 г., Археологическият резерват Велики Преслав, чиито внушителни останки и днес предизвикват респект и възхищение, Историческия резерват "Мадара” с мадарския конник. Този наш археологически резерват е един от най-внушителните паметници от всички епохи и с право е наречен от изследователите "Българската Троя”.
     Посетихме и научихме повече за архитектурния резерват Шуменска крепост, Мемориалния комплекс "Създатели на българската държава”, Историческия музей в град Шумен.
     Приносът на българите в световната културна съкровищница е многопосочен: Българите създават три държави в Европа, Българската държава е с непроменено име от създаването си през VII в. до сега. Паметникът, който е символ на древната българска държавност е Мадарският конник – единственият скален релеф от този тип в Европа. Обектът е под закрилата на ЮНЕСКО.
     По време на екскурзията по проект "Успех” участниците в клуба "Светът и ние” изпитаха гордост, че са част от българският народ който има значителен принос за обогатяване на световното културно наследство.