Годишнина от рождението на Христо Ботев

Годишнина от рождението на Христо Ботев

06
Януари
2020

            На 6. януари 2020 г. ботевската общност отбеляза 172-та годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев, който е патрон на учебното заведение.

            С изразително изпълнение на Ботеви творби ученици в прогимназиален етап представиха пред паралелките в начален етап част от творчеството на поета, чието слово е гениално. В поетическото четене се включи и директорът на училището – г-н Д. Алексиев. Чрез сведения за живота и революционната дейност на Ботев децата обогатиха представата си за една от най-значимите личности в европейската литература и история.

            В часа на класа ученици и учители почетоха рождението на поета с официална церемония в двора на училището, където бе представена кратка литературна програма и бе поднесен венец пред Ботевия барелеф.

            На стъклените витрини, откъм централния градски площад, може да се види изложба от фотоси и рисунки. Чрез изображенията ботевските възпитаници са се постарали да пресъздадат духа и героизма на революционера.

            Атмосферата в студения зимен ден, който според християнската традиция отбелязва Богоявление, беше емоционална, изпълнена с гордост и посветена на една велика личност – въплъщение на неразривната връзка между слово и дело!

Галина Станчева, главен учител