Вълнуващ урок с Градския духов оркестър

Вълнуващ урок с Градския духов оркестър

12
Февруари
2020

 

            На 12. февруари 2020 г. учениците от V в клас (кл. ръководител г-н Ст. Тенчев) присъстваха на един различен урок. Под ръководството на г-жа Ив. Захариева, ст. учител по музика, те гостуваха на музикантите от Духовия оркестър при Община Търговище с диригент г-жа Красимира Коларова и станаха част от своеобразен открит урок, разкриващ таланта и професионализма на титулувания състав. Той е носител на престижни национални и международни отличия, като дейността му е високо оценена и извън пределите на страната.

            Г-жа Коларова представи пред учениците участниците в оркестъра и инструментите, които те използват. Петокласниците чуха изпълнение на един и същ музикален цитат, пресъздаден чрез различните духови инструменти. Децата останаха силно заинтригувани от увлекателния разказ на диригента, защото сред учениците от V в клас има най-много участници във фанфарния оркестър на I ОУ „Христо Ботев“, които приемат своята извънкласна дейност изключително отговорно и са горди, че са част от ценната ботевска традиция. За петокласниците беше привилегия да се докоснат до творческата атмосфера в емблематичния духов оркестър, а съвместните дейности на градската и училищната музикални формации са чест за малките ботевци. Двата състава участват заедно във всички общоградски празнични изяви. Поредното им съвместно участие предстои на 19. февруари 2020 г.

            Вълнуващият образователен концерт обогати представите на петокласниците за духовата музика и откри възможност да се насладят на специалния поздрав, поднесен от талантливите оркестранти, който предизвика бурни аплодисменти. Нетрадиционният учебен час беше наситен с нови познания и незабравими емоции, но най-важното му послание бе свързано с идеята децата да се докоснат до истинския талант и професионализъм! Защото „да черпиш с пълни шепи от извора“, е най-доброто основание ти да си бъдещият талантлив музикант, който ще свири в духовия оркестър на своя роден град!

Галина Станчева, главен учител