Световният ден на толерантността в I ОУ „Христо Ботев“

Световният ден на толерантността в I ОУ „Христо Ботев“

Световният ден на толерантността в I ОУ „Христо Ботев“

16
Ноември
2020

Учениците от прогимназиален етап на учебното заведение отговорно и с желание се подготвиха за отбелязване на 16. ноември – Международния ден на толерантността. Инициативата бе подкрепена от Училищния ученически съвет.  

С най-голям ентусиазъм в инициативата се включиха петокласниците, които с помощта на г-жа  С. Иванова, учител по изобразително изкуство, изработиха тематично пано с послания за приятелство, равенство, подкрепа и приемане на различията. Независимо от това къде живеем, каква религия изповядваме, какво увреждане имаме, искаме да споделим с другите нашия свят, нашите ценности. Съпричастни и толерантни сме, ако подадем ръка на другия и приемем чуждата позиция.

В началото от часа на класа Диляна и Радина /V а клас/ влязоха в ролята на водещи на специално радиопредаване. От името на Ученическия съвет те отправиха призив към ботевската общност за разбирателство и пожеланието всеки ден в училище да бъде Ден на толерантността.

Чрез мултимедийни презентации учениците от прогимназиален етап  се запознаха с основните принципи на толерантността: 1. Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш; 2. Един за всички, всички за един!; 3. Рамките ограничават човешкия дух; 4. Ако потърсиш доброто във всекиго, ще го намериш и в себе си; 5. Не издигай стени!; 6. Търпение, доброжелателност, разбиране; 7. Не бъди безразличен!; Обичай!; 8. Старай се да си искрен, добронамерен, сдържан, отстъпчив!

В VII а клас, по покана на г-жа Й. Жечева, кл. ръководител, г-жа В. Георгиева, педагогически съветник, проведе дискусия за предразсъдъците, които ни пречат да бъдем толерантни. За аргументация по тезата беше представен откъс от биографията на американската медийна звезда и журналист Опра Уинфри.

В отбелязването на Световния ден се включиха и учениците от начален етап. С помощтта на притча за дъгата те размишляваха по темата за красотата на многообразието. То ни учи да сме толерантни, показвайки колко е пъстър животът и колко много начини има, за да изразим себе си.

      Когато говорим за толерантността в училище, трябва първо да се замислим за нашата индивидуална толерантност. И ако досега не сме мислили над този въпрос, нека да го направим именно днес, на 16. ноември!

Галина Станчева, главен учител