ПРИЗИВ-ОБРЪЩЕНИЕ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

ПРИЗИВ-ОБРЪЩЕНИЕ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

ПРИЗИВ-ОБРЪЩЕНИЕ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

20
Ноември
2021
ПРИЗИВ-ОБРЪЩЕНИЕ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА 
 
             Уважаеми ученици и родители,
 На 21.11.2021 г. отбелязваме Деня на загиналите и пострадали в ПТП, посветен на милионите хора по света, трагично загубили живота си по пътищата в инциденти, предизвикани в следствие на човешки грешки.
 Той се отбелязва за първи път през 1995 г., като тогава обхваща страните от цяла Европа.
  С резолюция на Асамблеята на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят, се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
     Всеки месец десетки българи - мъже, жени и деца - приключват своя жизнен път или остават трайно увредени, поради чужди или свои грешки на пътя. И докато нещастията, причинени от катастрофи, се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота си.  
    Световният ден в памет на загиналите при пътни злополуки е отрезвяващо напомняне, че катастрофите на пътя са основни причини за смърт при хората от 15 до 29-годишна възраст.
    В света повече от 500 деца всеки ден стават жертви на пътя, докато пътуват до и от училище, детските площадки и домовете на своите семейства.
    В ролята си на пешеходци и велосипедисти, нека бъдем внимателни на пътя и да спазваме правилата за безопасно движение!
    Като пътници в автомобила, да поставяме винаги предпазен колан и да напомняме на  водача, че съобразената скорост и толерантността към другите участници в движението ще помогне и на нашите семейства да преживеят още много щастливи мигове с най-близките.
 
         От учителската колегия при I ОУ „Христо Ботев“, гр. Търговище