Високо отличие на МОН за ботевски учител

Високо отличие на МОН за ботевски учител

13
Юни
2022

            На 10. юни 2022 г., на работна среща с директорите на училища от област Търговище, г-жа Елка Станчева, началник на РУО – Търговище, връчи грамота „Неофит Рилски“ на учители, чийто принос в образователната сфера е открояващ се и богат. Отличието на МОН се присъжда по повод 24. май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

             В експозето си г-жа Станчева уточни, че през настоящата учебна година за област Търговище са били предвидени две квоти за учители, които да получат наградата, а не досегашните три. След задълбочено разглеждане и анализ на единайсетте постъпили в РУО – Търговище номинации, са избрани двама учители от региона, които да бъдат предложени в МОН за носители на отличието – един от община Търговище и един от община Попово. Наградата се връчва на още трима учители и един директор от областта, но по линия на Синдикатите.

            През учебната 2021/2022 година с грамота „Неофит Рилски“ МОН удостоява г-жа Галина Стоянова Станчева, главен учител в прогимназиален етап на I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище. Високото отличие се присъжда за дългогодишна, цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.

            Г-жа Станчева е дългогодишен преподавател по български език и литература. Всеотдайните й усилия в хуманитарната област превръщат учебното заведение в пространство на обичта към родния език и литература за младите хора, които творят чрез силата на словото, откроявайки се с постижения и талант на регионално и национално равнище – в национални олимпиади и конкурси. Учениците на г-жа Станчева знаят, че писаното слово е несравнима сила, която изгражда онези нравствени ценности, без които никое време, дори и високотехнологичният 21. век, не могат да съществуват смислено. 

            „Обичайте родния ни език и литература, четете и търсете СМИСЪЛА на думите, образите, идеите, защото грамотният човек е богат, а четящият човек е истински красив!“ – това е важното послание на учителя към неговите ученици.