Съвместна дейност с Регионалния исторически музей

Съвместна дейност с Регионалния исторически музей

Съвместна дейност с Регионалния исторически музей

18
Декември
2022

Сурва, весела година,

златен клас на нива,

червена ябълка в градина,

пълна къща със коприна!

Да си жив и здрав догодина,

догодина, до амина!

         По НП "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда", Модул 3 "Културните институции като образователна среда", учениците от II клас с класни ръководители г-жа П. Михайлова, г-жа Р. Колева, г-жа Ст. Груйкина и г-жа Зл. Андонова посетиха "Работилница за сурвакници", организирана от Регионален исторически музей - Търговище.

        Сурвакането е български народен обичай, изпълняван на празника Сурваки със специално приготвена за целта сурвачка. Дряновата сурвачка се изработва, като клонките се свиват във формата на полукръг и се украсяват с усукани разноцветни конци, нанизани пуканки, сушени плодове, малки кравайчета.

       С помощта на музейните работници децата се запознаха с обичая Сурваки, с материалите и техниките за изработване на сурвакници.

       Щастливи, че сами изработват своите сурвачки, така както са ги правили дедите им, децата отнесоха вкъщи частица памет и вяра чрез този магически предхристиянски обичай, а също и надеждата за една по-добра, по-здрава, по-плодородна и по-богата нова година!

 

Петя Михайлова, ст. учител в начален етап