Числото Пи - хилядолетната математическа загадка

Числото Пи - хилядолетната математическа загадка

15
Март
2023

         Светът познава математиката като една от най-древните науки, но не всяко число може да се "похвали" със свой празник.

         Това обаче не важи за магическото число Пи, защото неговата хилядолетна и загадъчна история е достойна за отбелязване чрез специален ден, признат за Международен ден на числото Пи. Датата е 14. март, тъй като в обратен ред се образува именно мистериозното число 3,14.

          В традиционния "Пи" - ден изкушените от необятната сила на математиката отбелязаха празника на магическото число.

          Вчера той беше почетен от учителите по математика и техните ученици в I ОУ "Христо Ботев" чрез тематични дейности. Ботевските възпитаници от V а, V б, V в клас и VI а, VI б, VI в, VI г клас с преподаватели г-жа Дарина Димитрова, гл. учител в ПЕ, и г-жа Фани Александрова, учител по математика и КМ, създадоха интригуващи проекти и проектни задачи, посветени на числото Пи. Така кабинетите и коридорите в учебното заведение "заговориха" с тайнствените послания на божественото число, а на екраните се проектираха ученически мултимедийни презентации, разкриващи историята и безграничната вселена на 3,14.

         За да бъде празникът и "вкусен", с подкрепата на родителската общност бяха подготвени сладки и солени кулинарни изкушения със символиката на числото Пи, напр.: торта с числото Пи, баница с късмети с числото Пи, дребни сладки със знака Пи, питка с числото Пи...

         Интригуващите учебни часове на 14. март бяха изцяло подвластни на тайнственост, "магически" полъх и вълнуващи математически загадки. И всичко това - благодарение на числото Пи!

         Празникът завърши с радиопредаване за безкрайното и без повтарящ се модел число 3,14. Водещи бяха Александър и Пламен от V в клас, които представиха изненадващи факти за числото Пи. Ученици и учители се насладиха на мистерията 3,14, пресътворена в мелодия, изсвирена в ла мажор, в която всяка цифра от числото е заместена със съответната нота.

        Оказва се, че числото Пи е вдъхновило създаването на специален език, наречен "Пилиш". При него броят на буквите в последователни думи трябва да отговаря на числовите стойности на Пи. На този език дори има написана книга.

        Наистина вдъхновението Пи заслужава своя специален ден!

 

Галина Станчева, главен учител