Китайска делегация в I ОУ "Христо Ботев"

Китайска делегация в I ОУ "Христо Ботев"

16
Март
2023

          На 16. март 2023 г. учебното заведение бе посетено от представители на посолството на Китайската народна република в България, г-жа Рая Матева - зам.-кмет "Образование, здравеопазване и социални дейности" в Община Търговище, журналисти от агенция "Синхуа" и представители на Сдружение "Приятели на Китай" в нашия град.

         Събитието се реализира по повод концерт "Очарованието на Китай“ - 30 години от създаването на Сдружение „Приятели на Китай“ и тържествено честване на Китайската нова година. Изявата ще се състои в концертна зала на ОНЧ „Напредък – 1864“.

        Китайската делегация бе посрещната по стародавна българска традиция във фоайето на образователната институция, където ученици от V а клас поздравиха гостите с народен танц.

        Официалните лица присъстваха на открит урок по китайски език, проведен в класна стая "Конфуций". В него взеха участие ученици от начален етап, под ръководството на учителя Чън Дапън, преподаващ в I ОУ "Христо Ботев".

        Темата на урока беше свързана с животинския свят, като ботевските възпитаници показаха владеене на китайските думи, назоваващи различни животни. Чрез игрови методи учениците разпознаваха и оцветяваха картинни изображения с любими животни.

        В края на урока имаха възможност да поговорят с гостите от далечен Китай, а малката Никол от II а клас сподели, че иска да посети екзотичната страна, защото тя силно я привлича, а и мисли, че там ще намери нови приятели.

        Със сигурност емоционалната среща ще бъде запомнена и от китайските гости, и от ботевските възпитаници, изучаващи трудния, но интригуващ език! 

 

Галина Станчева, главен учител