„Всички букви зная, мога да чета“

„Всички букви зная, мога да чета“

25
Март
2023

 

            В седмицата преди Благовещение учениците от I клас на I ОУ „Христо Ботев“ отбелязаха най-дългоочаквания за тях ден – Празника на буквите. Благовещенският дух завладя участниците в събитието с предчувствие за радостни сбъдвания и нова надежда.

            През дните от седмицата, в Детския отдел на Регионална библиотека „Петър Стъпов“ най-малките ученици показаха колко са израснали. С неизменната подкрепа на своите любими класни ръководители и учители ГЦОУД първокласниците разкриха придобити умения и знания.

            В присъствието на г-н Р. Куюмджиев, зам.-директор УД, г-жа Н. Жечева, зам.-директор АД, и родителската общност децата пресъздадоха вълнуващите преживявания, съпътстващи отбелязването на деня, в който горди заявиха: „Ние вече сме грамотни!“.

            Класни ръководители на учениците са: г-жа С. Стойкова – I а клас, г-жа Ем. Димитрова – I б клас, г-жа М. Доманова – I в клас, г-жа В. Таскова – I г клас. В екип с учителите ГЦОУД – г-жа П. Николова, г-жа Д. Найденова, г-жа С. Мехмедова и г-жа В. Маринова – бяха подготвени и представени неповторими в емоционален аспект празнични събития.

          Първокласниците участваха в символично пътешествие, което имаше своите важни спирки – етапите от процеса на ограмотяване: научаване на буквите, образуване на срички и думи, създаване на изречения и текст. Показаха как рецитират стихове, четат откъси от приказки, които трябваше да разпознаят, пишат букви и думи, пеят любими песни, рисуват. Изпълнението на игрови ситуативни задачи бе част от празничния сценарий.

         За учениците, за техните учители и родители Празникът на буквите е специален, единствен и неповторим. Той е училищно събитие с несравнима емоционална сила. Най-сантименталният ден, оставящ незабравими спомени!

          Но в началото той е мечта. Мечта, с чието осъществяване малките ученици доказват, че са изучили всички букви от буквара и приемат своя нов приятел – читанката – ключ към широките простори на доброто и красотата.

          Мили деца, вече изкачихте първото стъпало от стълбичката на знанието. Тя е като вълшебство във фантастична приказка, където вие сте приказни герои. Пред вас ще има нови стъпала от безкрайния, но магичен път на знанието. Изкачвайте ги с увереност и желание!

         Всеки, който умее да пише, чете, говори добре, притежава сила – силата на буквите и словото! А те му разказват всичко за света. Зареждат с невидима енергия, която докосва, стопля, изгражда, увлича…

         Обичайте чудото на буквите, които създават думи, а те се превръщат в стихове и песни. Четете, пейте, танцувайте със силата на думите!

         Бъдете здрави и усмихнати! Бъдете приятели с книгата и продължавайте да учите така, че вашите родители и учители да се гордеят с вас!

 

Галина Станчева, главен учител