Ученици от I ОУ „Христо Ботев“ със своя първа публикация

Ученици от I ОУ „Христо Ботев“ със своя първа публикация

30
Март
2023

        През последните години в родното образование значителен интерес предизвиква STEM концепцията. Много учебни заведения в страната, сред които и I ОУ „Христо Ботев“, стартираха дейности, посветени на иновативни STEM практики. 

       От днес двама ботевски възпитаници могат да се похвалят със собствена публикация в областта на STEM образованието. Това са Кирил Киров и Никита Кирилов от 6. клас, чийто STEM проект е включен в четвъртото издание на книгата „STEM ученически проекти“. Нейни автори са ученици от цяла България.

      Сред иновациите в областта на природните и инженерните науки, технологиите и математиката се откроява идеята на Кирил и Никита. Те разработват интригуващ проект под ръководството на г-жа К. Милева, ст. учител по ИТ и КМ. Разчитайки на нейния изключителен опит, оригинални идеи и професионални компетентности, двамата ученици разгръщат творческия си потенциал.

      В презентационната част те споделят: Казват, че за да победиш неприятеля си, първо е нужно добре да го опознаеш, защото най-силният враг е непознатият и подцененият! И така решихме да разгадаем кой е COVID-19. Кои са неговите слаби места? Как можем да спечелим битката с вирусите?

     Разучихме ги внимателно и събрахме информацията за тях в сайт, който създадохме. В него чрез забавни игри, симулации и експерименти показваме нагледно на връстниците си, че един от начините да защитим себе си и близките ни хора от вирусите е, като носим предпазни маски, които ограничават разпространението на заразата.

      Книгата съдържа проекти на ученици, които са победители в училище в VI Национален конкурс за STEM науки в България „Търси се кой е SUPER STEM в твоето училище!“. В надпреварата през 2022 г. се включиха близо 1300 участници.

      Интердисциплинарното мислене и любопитството на младите хора в областта на STEM науките е резултат от тяхната лична активност и целеустременост към знанието. Принос за постиженията им имат насърчаването и подкрепата на учителите, както и на родителската общност.

     Поздравяваме ботевските възпитаници за проявения творчески устрем и успешното създаване на проект, който вече е част от специална STEM книга! Дръжте се за мечтите и ги сбъдвайте!

 

Галина Станчева, главен учител