Четвъртокласници – приятели на природата

Четвъртокласници – приятели на природата

09
Май
2023

          На 08.05.2023 г. се проведе представителна изява на учениците от IV а клас с кл. ръководител г-жа Любка Иванова, гл. учител в начален етап, съвместно с родителската общност и поканени гости в Стопанския двор на фирма „Агро 84 ЕООД“ с. Ловец.

         Любезни домакини бяха сем. Димитрови. Учениците показаха знания за опазване на природата, които през четиригодишния период на обучение в I - IV клас ги превърнаха в знаещи и можещи ботевски възпитаници с екологично поведение, искрено загрижени за чистотата на околната среда, формирали навици да се грижат за флората и фауната в родния край и извън него.

        Събитието бе открито с поздрав на учениците към родителите, отправен чрез пиесата „Сърдитото дърво“. С благослов за планетата Земя приятелите на природата изпълниха песента „В Космоса“.

        Елемент от изявата бе представянето на проекти с послания за съхраняване на екологичното равновесие. Компетентно жури оцени подготвените проекти и награди най-добрите два.

       Изследователската дейност на младите природолюбители завърши с предложение към директора на училището за участие в училищен проект в рамките на Национална програма „Чиста околна среда - 2023 г.“

       Останалите модели от проектните разработки ще бъдат изложени в учебното заведение, за да се разгледат от ботевската общност.

        Втората част на образователното събитие беше най-забавна и свързана с организирани от родителите състезателни игри, последвани от награди, почерпка и подаръци.

        Разходката в овощната градина на с. Ловец, чудно красива през пролетта, завърши с опознаване на овощните видове и засаждане на цветя. Полезни съвети към децата отправи г-жа Чилева, която им показа какви пластове трябва да има почвата за саксийните цветя, и всеки ученик пося семенца на растения, които ще отглежда в своя дом.

       С незабравими и полезни преживявания беше изпълнен представителният урок екскурзия на IV а клас, отправил значимо екологично послание: „Чистота на природата е в нашите ръце!“.

       Възпитанието в екологични ценности е важна част от изграждането на младите хора като личности с будно самосъзнание и активна гражданска позиция, която се формира още в ранна детска възраст.

 

Галина Станчева, главен учител