Празник на Земята

Празник на Земята

22
Април
2024

          На 22. април 2024 г. учениците от I ОУ „Христо Ботев“ отбелязаха Световния ден на Земята. Празникът се проведе в двора на учебното заведение и в него се включиха групите ЦОУД в НЕ и ПЕ. Събитието бе наблюдавано от преподаватели и родители.

         За подготовката и организацията на масовата изява се погрижиха учителите ЦОУД в двата етапа на обучение.

          Водещи бяха Еда от 6. б клас и Елица от 6. в клас.

          Учениците от 2. г клас откриха празника с тематични стихове, а идеята за една детска планета представиха децата от 1. а клас.

           Ботевски възпитаници от 4. б и 4. в клас рецитираха стихотворения, напомнящи, че пролетта е сезонът, който вдъхновява с надежда и радост. Пролетната песен на 4. а и 4. б клас оцвети празничния ден.

          Да бъдем по-състрадателни и внимателни към околната среда, да намалим емисиите на вредни газове, да променим навиците си за опазване на природата, ни призоваха 4. в и 4. г клас.

          В духа на пролетните празници – Лазаровден, Цветница, Великден – бяха песните, изпълнени от 2. а клас.

          Световният ден на Земята напомня, че всеки от нас има роля в опазването на общия ни дом. Нашето училище не остана безучастно към каузата и организира природозащитни дейности: почистване на тревни площи в централната част на града и засаждане на цветя в саксии (1. клас), рисуване с тебешири (2. б клас), изложба на екологични произведения (2. в клас), създаване на 20-метрова рисунка (1. – 4. клас).

          Празникът продължи с атрактивно дефиле на костюми, изработени от отпадъчни материали, и завърши с кръшни български хора.

          Предстои учениците от групи ЦОУД в ПЕ да почистят тревното пространство около „Войнишки паметник“ и парк „Юкя“, където ще поставят къщички за птици.

          Денят на Земята е повод за вдъхновение и действие. Той напомня за нашата отговорност към природата и необходимостта да я опазим за бъдещите поколения!

 

Галина Станчева, главен учител