Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /home/l1outgco/public_html/n.php on line 12
Различен поглед към компютърния свят

Различен поглед към компютърния свят

Различен поглед към компютърния свят

20
Май
2014

              Преди около дванайсет години на приемния изпит за Италианския лицей в Горна  Баня е изтеглена интересна тема за есе. Кандидат-гимназистите трябва да разсъждават върху въпроса: „Ще изяде ли мишката книжката”. Нетрадиционната формулировка крие предизвикателство за седмокласниците не просто заради играта  на думи, а защото фокусира общественото внимание върху един от глобалните проблеми на новия век – прекалената зависимост на младите хора от съвременните технологии.

            Тогава все още в началото си, през годините тази тенденция се оказа много трайна и поради това – опасна. Несъмнено компютърът вече няма как да не бъде неизменна част от нашия живот, но техниката трябва да се използва по предназначение, а не да се превръща в заместител на други източници за информация и средства за обогатяване на човешката култура. Дори и във високо технологичния 21 век, в който живее интернет поколението, компютърът не бива да отнема функциите на книгата, защото литературното изкуство е неподвластно на времето и е дарено с вечен живот. То има привилегията да изгражда етическо и естетическо светоусещане у младия човек, формирайки умения за критичен поглед – задължително условие за всяка интелигентна личност.

            Интелигентните млади хора демонстрират различен поглед към компютърния свят. За тях едно от най-новите изобретения на човешкия разум е средство, чрез чиито възможности може да се покаже нещо ново и полезно. Такава гледна точка към функцията на компютъра имат две малки момичета от Първо основно училище „Христо Ботев” – Търговище и техният преподавател по ИТ – г-жа Катерина Милева. Тъй като неизменен е фактът, че учебното ни заведение винаги е било територия на традициите, сега Десимира Пламенова и Александра Огнянова от V б клас продължават традицията на високите постижения в областта на ИТ.

            Двете ученички носят поредния успех за училището през тази учебна година, като се класират за участие в националния кръг на олимпиадата по ИТ /10-11.05.2014 г., гр. Монтана/. Авторитетно жури класира техния проект „Пластелинова анимация за начинаещи” /категория „Мултимедия”/ на второ място сред двайсет други проекта във възрастова група 5-8 клас. От максималните 100 точки Деси и Алекс получават 85.5. Нашите момичета са най-малките участнички, но допускат пред себе си само победителите от гр. Пирдоп, които са в 8 клас, и оставят далеч назад по-големите си конкуренти. Успехът е голям, защото петокласничките изучават за първа учебна година дисциплината ИТ.

            Доказателство за перфектната им подготовка е и представянето на втората част от олимпиадата, която е теоретична. Тук предизвикателството пак е сериозно, тъй като тестът включва учебно съдържание основно върху материала за седми и осми клас. Сред 67 участници от цялата страна Деси и Алекс отново са най-малки, но побеждават конкуренцията със стабилни познания. С отлични оценки те са в челната десетка на  крайното класиране.

            Удоволствието, доставено от успеха, винаги е съизмеримо с труда, положен за него. В продължение на пет месеца малките момичета упорито работят над своя проект в компютърния кабинет. Понякога се налага да ограничават свободното си време за забавления и разходки, за да могат да спазят срока за изготвяне на презентацията. Макар и още да са малки, те вярват, че хората са родени за победи, а не за поражения. Това ги мотивира да дадат максималното от себе си и да реализират интересната идея, върху която е ситуиран проектът им. Замисълът е техен и наистина оригинален – мултимедиен самообучител, представящ основните стъпки за създаване на пластелинова анимация. Талантливите момичета включват и нещо иновативно – своя собствена анимация. Преживяването е вълнуващо, защото това е първият им опит в анимирането, а всички знаем, че първите неща в човешкия живот пазят особена сантиментална стойност.

            При защитата на проекта си ученичките мотивират избора на тема пред изпитната комисия. В интернет пространството липсва достатъчно информация на български език за начините на създаване на такъв вид анимация, а няма и примери. Ето как за двете петокласнички компютърният свят придобива нови, по-различни измерения. Компютърът вече не е само средство за забавление, а полезна технология с активно практическо приложение.

            За отличното представяне на олимпиадата Десимира и Александра получават заслужено признание: много предметни награди, покана за едноседмичен стаж в „Информационно обслужване”, безплатно дистанционно обучение и безплатен уебхостинг.

            Ключова роля за подготовката и успеха на двете момичета има техният преподавател – г-жа Милева. Със своите способности и амбиции в любимата научна област учителката успява да мотивира децата за целенасочено усвояване на сложната материя и претворяването й в нетрадиционни проекти. Петокласничките разбират цената на усилията на своя преподавател и изразяват уважение към труда му чрез изискан букет от оригинални цветя – бежови хризантеми. Нашите ученици имат формиран усет към стилното и красивото – нещо, за което допринасят и техните учители. Хризантемите са символ на оригиналния проект, който момичетата разработват заедно с ръководителката си и който им носи искрени адмирации за екипната дейност. В процеса на работа децата са научили още един урок, но вече житейски – благодарността е памет на сърцето. Всъщност целият човешки живот потвърждава тази безспорна истина.

            Към сферата на ИТ интерес проявяват и други ученици от I ОУ, включени в клуб „На „ти” с IT” по проект УСПЕХ. Единайсет петокласници работят върху компютърна графика, анимация и презентации. Активно участват в различни конкурси, от които  традиционно получават множество призове. Мертол Адемов от V а клас е сред най-успелите участници в клуба. В национален конкурс „Виртуална пролет 2014 година” печели първо място за компютърен колаж. Има признание и от публиката, като такава награда притежава и Александра Огнянова. В друг престижен национален конкурс – „Творчество без граници”, Мертол е удостоен с бронзов медал. От същия форум още осем ученици получават дипломи за успешно представяне, защото рисунките им са включени в специално подготвена изложба. Клуб „На „ти” с IT” е признат и на международно ниво – четири ученички имат сертификати за участие в международен екологичен конкурс за компютърна рисунка „Зелен свят около нас 2014 година”. 

            Тази статия за поредния значим успех на наши ученици започна с един тревожен въпрос за мишката и книжката. Мисля, че постижения от такъв ранг – като тези на Десимира Пламенова и Александра Огнянова – трябва да ни карат да не губим вяра в таланта и увереността на новото поколение, което, ако е възпитано в култ към познанието за различни научни области, ще продължава да чете и да мечтае за преоткриване. Убедена съм, че все още има противоборство между мишката и книжката и макар за повечето млади хора мишката да е сигурен победител, то има и процент „нетрадиционни” деца, оставащи верни на  книжката.                                 

        Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище