Warning: getimagesize(w/s54597030.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/l1outgco/public_html/n.php on line 12
„ПРОЕКТЪТ НА НАШИЯ КЛАС – ЗА ЖИВОТ БЕЗ ТЮТЮН 7“

„ПРОЕКТЪТ НА НАШИЯ КЛАС – ЗА ЖИВОТ БЕЗ ТЮТЮН 7“

23
Февруари
2015

            Първо ОУ „Христо Ботев“ – Търговище е едно от училищата, чиито проекти са допуснати до участие в седмото издание на Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7“. Това е една инициатива на МЗ за намаляване високия процент на пушачите сред българските ученици. Целта е да се покаже, че човешкият живот е по-здравословен, когато се живее в среда, свободна от тютюнев дим.

            В категория V – VIII клас за втората фаза на конкурса са номинирани 30 проекта от цялата страна. Проектът на учениците от VI а клас на I ОУ е озаглавен „Живей свободен – без оковите на цигарения дим и без никотин“. Техен ръководител е Емилия Николова – старши учител по биология и ЗО.

            За настоящата учебна година дейностите стартират на 19.11.2014 г., когато на граждани на Търговище са раздадени брошури, свързани с призива за намаляване на тютюнопушенето. Като заинтересована страна в това начинание се включват и родители на участници в проекта. На 26.11.14 г. са изготвени две табла с тематика „Защо човекът пуши – какво печели и какво губи“ и „Пушенето – безмилостен убиец“.

            Интересна идея е осъществена на 17.12.14 г., когато е изработена тениска с „антиникотинова“ апликация и заедно с други материали е изложена във витрина в централната градска част.

            След коледната ваканция дейностите по проекта продължават. На 15.01.15 г. специално изработени стикери са поставени на близките до I ОУ търговски обекти, като надписът гласи: „Тук не се продават цигарени изделия на ученици“. С желание да променят мисленето на хората за порочния навик, шестокласниците подкрепят здравословния начин на живот без зависимост от никотиновите изделия.

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище