Warning: getimagesize(w/s67318963.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/l1outgco/public_html/n.php on line 12
Откритият урок като форма за вътрешноинституционална квалификация

Откритият урок като форма за вътрешноинституционална квалификация

Откритият урок като форма за вътрешноинституционална квалификация

02
Май
2017

        На 26.04.2017 г. в I ОУ „Христо Ботев“ се проведе открит урок, който бе част от дейностите, заложени в Плана за квалификация на педагогическите кадри в учебното заведение, раздел „Вътрешноинституционална квалификация“. Инициативата бе ориентирана към темата: „Работа в екип в учебните часове. Проектно-базирано обучение“. Откритият урок реализира г-жа Ц. Куюмджиева – ст. учител в прогимназиален етап, преподавател по география и икономика.

        Тъй като постоянен елемент от нейната дейност с учениците е подготовката за участие в различни национални конкурси, Ц. Куюмджиева представи произведения на талантливи ботевски възпитаници, с които те ще участват в два национални конкурса: „Зелената планета“ 2017 и Куба – далечна и близка“ 2016/2017.

        Първият конкурс е посветен на Годината на екологията. Ботевските възпитаници са подготвили творчески работи в следните направления: „Природата – безценен дар, един за всички“ /проектни работи по екология/; „Природата и съдбата на хората“ /литературен конкурс/; „Зелената планета през погледа на децата“ /конкурс за рисунки/; „Многообразие на вековните традиции“ /конкурс за произведения и композиции от природни материали/; „Мода и традиция“ /конкурс за колекции на различни модели дрехи от екологично чисти материали/. Ученическите творби са изработени със съдействието на родителската общност и разкриват оригинален подход към тематиката и богато въображение, превъплътено в реализираните проекти.

        Изключително оригинални рисунки, мултимедийни презентации, художествени творби и реферати бяха представени пред учителската аудитория, присъстваща на открития урок, във връзка с участието на учениците в конкурса за екзотична Куба. Целта е българските деца да научат повече за приятелска Куба и за отношенията между двата народа; младите хора от двете страни да се опознаят помежду си.

        Интересен акцент в открития урок бе импровизирано модно ревю, при което в ролята на манекени се превъплътиха ученици от прогимназиален етап, представили проекти за модели на дрехи от екологично чисти материали.

        В своето резюме г-жа Кумджиева посочи, че работата в екип е основен гарант за успешни начинания в рамките на ученическата и на преподавателската общност. Методите на проектно-базираното обучение повишават интереса към учебното съдържание по география и икономика и мотивират за разкриване индивидуалния потенциал на учениците.

        Галина Станчева – главен учител по БЕЛ