Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /home/l1outgco/public_html/n.php on line 12
Национален литературен конкурс „Духът на българина"

Национален литературен конкурс „Духът на българина"

Национален литературен конкурс „Духът на българина"

17
Ноември
2010
     Ученичката от Първо основно училище „Христо Ботев” Станимира Жечева разочарова многобройните участници в националния литературен конкурс: „Духът на българина”, като грабна първата награда за есе в своята възрастова група 5 – 8 клас. Творбите за конкурса са оценявани от национално жури с председател доц. Радослав Радев, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търново.
    Есе на същата ученичка на тема „Всеки чака бялата лястовица” бе отличено с годишнината от рождението на писателя Йордан Йовков.
     Така че успехът на Станимира е напълно заслужен, затова й пожелаваме нови награди в предстоящите конкурси.
 
 
МОЯТ СВЯТ ПРЕЗ ОЧИТЕ НА РАЗУМА И ДУШАТА МИ
 
     Всеки от нас е един малък свят, една малка частица от другия, големия свят. Милиарди малки звезди, белязани с човешки имена сред огромния Космос.
     ...Поглеждаме през прозореца – пред нас е светът. Дали той минава през нас или ние през него? През очите на разума той е сложен, непредвидим, объркан, няма нищо общо с космическия порядък. Казват, че светът е станал убежище на злото.
     Моят отговор е категоричен.
     Не обичам крайните песимистични твърдения. Доброто съществува и точно то крепи света. Такава е и библейската истина. Отиде ли си доброто, щеси отиде и светът! За да оцеляваш в него, трябва да си силен, находчив и решителен. Без колебание да браниш своята позиция. Ако трябва – да бъдеш суров воин в името на Доброто. „Който щади лошите, вреди на добрите” – казва Сенека и аз твърдо заставам зад думите му.
 
...................................................................................................................................     
Настоящето и бъдещето са свързани с историята на моя народ. Там, някъде назад в миналото, са големите българи, истинските патриоти, доказали с делата си и платили с живота си съдбата на майка България. Техните будни умове и преизпълнени с любов и вяра души са ни завещали България, за да я имаме и да я браним утре. Тяхната мисия, да събудят разума, и душата на заспалите, не е завършила. Затова и днес се нуждаем от будната им съвест, от родолюбивото им слово, от неподправения им патриотизъм – чист и неизмерим. Колкото по-често мислим за будителите, толкова по-будна ще бъде нашата съвест.
     За да се извиси нашето национално самосъзнание до оня вселенски порядък, към който са утремени всички народи.
     За да достигнем на крилете на духа и разума до онази космическа височина, където пребивава самият Творец.
     И там някъде, в неговите селения, духът на българина да намери не покой, а нови предизвикателства, защото е орисан вечно да се бори и да побеждава в битките.
     Затова не ни укорявайте, когато не ни разбирате!
     Нашитя свят е част от бъдещето!!!