Warning: getimagesize(w/s16427452.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/l1outgco/public_html/n.php on line 12
Ботевски възпитаници гледат прожекция на нов исторически филм

Ботевски възпитаници гледат прожекция на нов исторически филм

Ботевски възпитаници гледат прожекция на нов исторически филм

31
Януари
2017

         На 30 януари 2017 г., в рамките на часа на класния ръководител, ученици от V, VI и VII клас на I ОУ „Христо Ботев“ посетиха прожекция на филма „Воевода“.

            България е пълна със забравени истории, изчезващи и уникални традиции! Духът на българската жена е феномен, за който пише Н. Хайтов. България има женски образи, аналогични на Робин Худ, Уилиам Уолъс и Жана Д’Арк; не една, а десетки жени герои: някои безименни, а други – забравени…

            Румена войвода е реална историческа личност от края на XIX век. Темата на филма е свързана с образа на жената войвода в жестокия мъжки свят на борбата срещу турското робство на Балканите преди два века. Жени оставят семейства, домове и се превръщат не в хайдути, а в предводители на чети!

            Целта на режисьора Зорница София Попганчева е да разкаже за съдбата на  Румена в един автентичен хайдушки филм – историята на една силна и смела жена в страшни „мъжки времена“. Преди век и половина тя се бори да помири бунтовника у себе си с майката и любимата, което поражда конфликт с нормите на обществото. Разказът е пресъздаден на големия екран болезнено реалистично.

            Филмът „Воевода“ е плод на пет години възкресяване на език, автентични детайли, облекла, традиции и оръжия от онази епоха. Сценарият е разработен по разказа на Н. Хайтов, исторически изследвания, спомени на съвременници и народни предания.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ