Екскурзия „Стари български столици“

Екскурзия „Стари български столици“

20
Октомври
2019

            На 19.10.2019 г. учениците от II а и II в клас с класни ръководители Сабина Стойкова и Меглена Доманова, ст. учители в начален етап, проведоха екскурзия с учебна цел по маршрут Плиска – Мадара – Велики Преслав.

            Програмата включваше посещение на Археологическия резерват в Плиска,  първата столица на България. От основаването на българската държава през 681 г. до 893 г. Плиска е освен столица, и един от най-големите и богати градове в Европа и света.

            Продължихме към крепостните стени и дворците на Плиска – ярко доказателство за строителния гений на нашите прадеди. Разходката завърши пред стените на Голямата базилика – най-голямата църква по нашите земи в ония времена.

            Отправихме се към местността „Мадара“ и разгледахме уникалния скален барелеф „Мадарски конник”, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Скалният релеф, който се счита за най-стария по рода си в Европа, представлява триумфиращ владетел, свързан с мощта на Първата българска държава. Обвит в мистерия, величественият барелеф е обявен за глобален символ на България. Разходихме се край уникалните му скали.

            Посетихме и археологическия музей във Велики Преслав. Имахме възможността да се насладим на макетите чрез интерактивно-виртуална разходка из столицата на Симеон и дворцовия комплекс, както и на Преславското златно съкровище, украсявало лика на царица Мария-Ирина, съпругата на цар Петър.

            В края на деня всеки отнесе у дома си малък спомен – снимка или сувенир, но най-вече оная искрица, която ни напомня, че сме българи!