Защото книгата е приятел на ботевци

Защото книгата е приятел на ботевци

04
Ноември
2019

            В периода 28 октомври – 1 ноември 2019 г. в I ОУ „Христо Ботев“ се проведе Национална седмица на четенето. Инициативата на МОН е традиционна за последните няколко години и цели да насърчи интереса на младите хора към книгата и четенето. 

       „Мишката“ няма да изяде книжката!“ – символично заявиха ботевци. Под ръководството на г-жа Г. Станчева, гл. учител в прогимназиален етап, в пети и седми клас се осъществиха дейности, съчетаващи отношението към книгата и четенето с признателността към народните будители – древни и съвременни.

            На 31 октомври творчески проект реализираха ученици от V а клас. Тяхната „Приказка с правила“ визира правилата извън училище, в реалния живот. Петокласниците показаха артистични умения, пресъздавайки ролите на персонажите. Творческият устрем на децата е завладяващ и разкрива обичта към театъра и литературата.

            Литературно четене под наслов „Кой за мен е съвременен будител“ представиха ученици от V б и V в клас. Те написаха собствени текстове, посветени на 1. ноември, и ги представиха пред паралелките. Съчиненията бяха изключително емоционални, защото разказаха за образите на личности, в които днес децата откриват будителския дух.

            В литературното четене се включиха и ученици от VII б клас, които създадоха есета, свързани със своеобразното мото в Националната седмица на четенето: „Модерно е да се чете“. Седмокласниците разсъждаваха върху проблемите „Защо е модерно да се чете“ и „Кой е универсалният език на Вселената – думите, цифрите или музиката“. В личните си позиции младите хора проявяват умения за критично мислене и за аргументация на теза – способност, необходима в реални житейски ситуации.

            По повод 1. ноември в радиоефира на I ОУ „Христо Ботев“ прозвуча тематично предаване. Негови водещи бяха Александра Тенева и Симеон Александров – участници в клуб „Млад радиоводещ“ (ръководител г-жа В. Георгиева, педагогически съветник). То обогати с нови емоционални вълнения предпразничния учебен ден!