Сладки „О“ локумчета

Сладки „О“ локумчета

28
Декември
2019

Сладка, интригуваща и по предприемачески полезна се оказа инициативата, в която взеха участие ботевските възпитаници от IV а клас. В Световната седмица по предприемачество учениците на г-жа Ваня Петрова станаха част от един голям житейски урок – посетиха и наблюдаваха работния процес във фирма „Лукерия“, една от малкото компании в България, която произвежда традиционни ориенталски сладкарски изделия (Рахат локум, Пишмание, Халва, Джезерие, Ориенталски... сладкиши, Лукерруло). Продуктите са дело на турски майстори, работещи с нови модерни машини, които същевременно защитават традиционните рецепти.
Беше споделена технологията на производство на различните изделия. Учениците видяха местата за направата на сладкишите, поточната линия и пакетирането на готовата продукция. Децата имаха възможност да си хапнат от различните ориенталски сладки, а любезните домакини се бяха подготвили и индивидуално ги зарадваха – всички си тръгнаха с кутийка вкусен локум.
Ботевци бяха поканени в офиса на г-н Кадрия Йълдъз, управител на фирма „Лукерия“. Това е мястото за нови идеи и бизнес срещи с партньори. За учениците беше вълнуващо изживяване да седнеш на стола на управителя, който им показа проект на следващото сладко изкушение.
По време на посещението във фирма „Лукерия“ учениците от IV а клас научиха за професиите управител, технолог, „майстор - сладкар“. Видяха, че екипната работа е от съществено значение в производствената среда и при разпределяне на задълженията и отговорностите. Научиха значението на понятия като: качество, дефект, производство, производителност, стоки, стимул, разделение на труда. Разбраха за използването на различни стратегии при производството на различни продукти.
Сертификати за участие като бизнес доброволци в инициативата получиха Кадрия Йълдъз – управител на фирма „Лукерия“, Зекян Йълдъз – упавител на фирма „Лукерия“, Десислава Стойкова – представител на родителската общност, която съдейства за реализирането на това посещение.
Сертификати за участие в инициативата получиха всички ученици от класа. Ботевци поднесоха подаръци, изработени най-сърдечно от дете от класа - Дуйгу Али (картонена кутийка, във формата на сърце с локумчета от „гъвкава цветна глина“, направени за управителите на фирмата и букетче за майката – Десислава Стойкова).
Учениците от IV a клас споделят за посещението си във фирма „Лукерия“:
Емоционално и незабравимо!
Безкрайно топло посрещане!
„Благодарим!“ за „сладко“ различния петък!