ПРИЗИВ ОБРЪЩЕНИЕ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ

ПРИЗИВ ОБРЪЩЕНИЕ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ

ПРИЗИВ ОБРЪЩЕНИЕ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ

15
Ноември
2019

Уважаеми родители,


С резолюция на Асамблеята на ООН от 26. октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата, в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост третата неделя на месец ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
Всеки месец десетки българи - мъже, жени и деца - приключват своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки на пътя. И докато нещастията, причинени от катастрофи, се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и с болка до края на живота си.
Тази година мотото на събитието е „ЖИВОТЪТ НЕ Е РЕЗЕРВНА ЧАСТ“. Това е повод да си припомним, че човешкият живот е нещо безценно, за което си струва да живеем, работим и отглеждаме нашите деца.
Световният ден в памет на загиналите при пътни злополуки е отрезвяващо напомняне, че катастрофите на пътя са основни причини за смърт при младите хора.
В света повече от 500 деца ежедневно стават жертви на пътя, докато пътуват към училище, към детските площадки или към дома си.
Влизайки в ролята си на водачи на МПС, на пешеходци или на велосипедисти, нека бъдем внимателни на пътя и да спазваме правилата за безопасно придвижване!
Като активни участници в пътното движение, нека даваме пример на подрастващите и да бъдем отговорни към свободата, която ни дава придвижването с автомобил. Съобразената скорост и толерантността към другите участници в движението ще помогнат на нашите семейства да преживеят още много щастливи мигове с най-близките си хора.
Имайки предвид предстоящото възпоменание, нека изградим традиция в своите семейства за постоянен дебат на тема: „Пътна безопасност“, който да пренасяме в обществото чрез своите приятели и съмишленици.

От Педагогическия екип на I ОУ „Христо Ботев“