Защото четенето е свобода

Защото четенето е свобода

14
Април
2022

           За поредна година ученическата общност в I ОУ „Христо Ботев“ отбеляза Международния ден на детската книга, който от 1967 г. се празнува на 2. април – рождения ден на писателя Ханс Кристиан Андерсен.

          Тъй като датата беше част от пролетната ваканция на учениците, събитието се отбеляза през първата учебна седмица след нея. Идеята е на Училищния ученически съвет, осъществена със съдействието на г-жа Ел. Събева, педагогически съветник.

          Ученическата общност имаше възможност да чуе вълнуващо радиопредаване, посветено на Международния ден на детската книга. В ролята на водещ влезе Поли от VI г клас. Тя отправи посланието, че книгите ни помагат да полетим към нови и непознати, чудни и вълшебни светове. Защото четенето е свобода. То позволява на читателя да види Вселената по нов начин, и го кани в магични пространства, които не иска да напуска.

        Любимите книги вълнуват и учениците от начален етап в нашето училище, които през изтеклата седмица им посветиха дейности, свързани с обичта към детската художествена литература. Четенето позволява на децата да мечтаят. А кой не обича света на мечтите?

       Разказаните и прочетени истории извисяват, така че не спирай да търсиш книгите, които говорят на душата и сърцето ти и събуждат ума ти!

       Хубавите книги утешават. Вдъхновяват. Учат. Съветват. Те са безценен приятел!

       Галина Станчева, главен учител